За проекта

Виртуалният музей на българите в Северна Америка „Куфарът на имигранта“ е проект, разработен и поддържан от Американския научен център в България, Inc. (ARCB) и  Фондация „Американския научен център в София“ (ARCS). Проектът има за цел да събира и съхранява различни житейски истории на българската емигрантска общност в Северна Америка. Проектът представлява първата стъпка от едно обширно интердисциплинарно изследване на имигрантите от Югоизточна Европа в САЩ и техния принос към американското общество.

Защо „Куфарът на имигранта“ e необходим?

Една от най-важните причини за започване на този виртуален музей относно българската имигрантска общност в Северна Америка е високата концентрация на българи в САЩ и Канада. Очаква се инициативата да изиграе решаваща роля и да помогне на една такава голяма културна общност да запази и поддържа своята идентичност. Българската общност в Северна Америка има свои собствени църкви, училища, вестници, радиопредавания и телевизионна програма. Въпреки това, общността все още не разполага със собствен виртуален музей, който може да служи като място за памет.

Кой може да участва?

Българи или хора с български произход, които живеят (или са живели) в Северна Америка или имат роднини, които са мигрирали наскоро или в миналото в САЩ или Канада, са добре дошли да споделят своята история.

Правила и условия

За участниците

Участието в този виртуален портал за емиграция е доброволно. Има индивидуална безвъзмездна помощ от $7.99 на месец за членство, като първият месец е БЕЗПЛАТЕН. Освен задължителния формуляр за кандидатстване (регистрация), която всеки, който би искал да допринесе неговата/нейната история трябва да попълни, порталът позволява на участниците да качват съответните допълнителни материали: сканирани снимки, албуми, дневници, непубликувани и публикувани мемоари, писма, списания и вестници, както и биографични и автобиографични разкази. Част от формуляра за кандидатстване (лична информация) на портала трябва да бъде попълнен на английски език; езикът на разказа (историята на участника) може да бъде както български, така и английски. При желание, участващият може да запази анонимност или да използва инициали.  ARCB и ARCS си запазват правото да изтриват всякакви материали, особено ако съдържанието е на обиден или неуместен език. Прочетете повече в нашите “Общи условия”.

За посетителите

За достъп до пълното съдържание на уебсайта посетителите трябва да си направят регистрация в портала и така ще могат да се наслаждават на пълните истории на българските имигранти в САЩ срещy индивидуален принос от $7.99 на месец за членство, като първият месец е БЕЗПЛАТЕН. В противен случай посетителите ще могат да видят само това, което администраторът на сайта безплатно споделя с обществеността. Всеки, който вече е споделил неговата/нейната лична история на сайта, ще има привилегията на свободен достъп до всички публикувани материали. Използването на материали се контролира от ARCB и ARCS. Прочетете повече в нашите „Общи условия“.